2015. február 10., kedd

Special edition - Film ajánló


Hétvégén leültem megnézni a Hogyan rohanj a veszTEDbe (A million ways to die in the West) című vígjátékot. Voltak fenntartásaim a filmmel kapcsolatban, hisz a kritikák szerint elég alpári a humora, és sok a primitív (kakipisi) humor. Háááát, jah, ez pont így van. De halljátok, én akkor is nevettem rajta, hovatovább nagyon jól szórakoztam. Meglepően jól, Seth MacFarlane (Family Guy, TED) szerintem piszok jól alakította a gyökér cowboyt (vagy inkább sheepboyt? : D), Charlize Theron dögösebb volt, mint a Prometheusban, és... hoppá, ez nem egy filmkritika. És igazából most nem is filmajánlót szeretnék írni, hanem elmesélni, milyen értéket fedeztem fel egy amúgy meglehetősen alsóbbrendű humorforrásnak tartott alkotásban (De amúgy hülyék ezek? Tök jó film volt, bakker. : D).

Előre szólok, nem ügyelek rá, hogy spoilermentes maradjak! : P


Szóóóval, ha minden jól megy, ez nem lesz egy olyan hosszú cikk, mint amiket megszokhattatok tőlem (tizenpár bejegyzés után már lehet szokásokról beszélni? o. O), és túlságosan mélyenszántó gondolatok sem lesznek benne (mondjuk nem tudom, eddig voltak-e).

Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy most helyt adok azoknak az észrevételeknek, amik szerint a nőket kirekesztem a blogról, ugyanis ez a bejegyzés tényleg elsősorban fiúknak szól.

A történet főhőse Albert (Seth bácsi), aki egy igazi vérbeli lúzer. Gyáva, mint a nyúl Túlzottan is óvatos, bár ez érthető, mert a vadnyugat egy szar hely, ahogy az eredeti cím utal rá, millió módon megpusztulhatsz. Hősünk ugyanakkor végtelenül jóindulatú, és mellesleg nagyon okos, pisztolypárbaj helyett inkább a megbeszélésre hajlik. Ezek a tulajdonságok azonban nem menők, a prérin az a férfi, aki annyira tökös, hogy nyolc golyója van (hatlövetű + a gyári, értitek, ugye? : D), és persze bajszos. Albert azonban nem ilyen, ráadásul nem is tudja megfelelően interpretálni értékeit.

Hogy ha úgymond csajozós szemszögből nézzük, Albert egy igazi jófiú. Nem is meglepő, hogy barátnője szakít vele. Ez bizony eléggé megviseli szegény birkászunkat (ja igen, nem ám marhafarmja van, neee-eee-eee-eeem, ő birkákat tart : D), de régi, és új barátai segítenek neki talpra állni. Most a cselekményt nem szeretném részletezni, inkább kiemelek egy részletet, mennyire alacsony volt szegény Albertünk önértékelése.

-Te össze-vissza törted magad ezért a lányért, de mit adott ő cserébe?
-Hát mondtam, engedte, hogy boldog legyek...

A legtöbb PUA dolog is kiemeli, hogy nem jó, ha a nő értékét a magad fölé helyezed, viszont ezek az anyagok ott rontják el, hogy sokszor kifejezetten degradálják a női nemet. Szerencsére ez a film nem ilyen, sőt igazából a női karakter (nem Albert ex csaja, hanem a leendő nője) sokkal tökösebb, mint Albert. Ez a nő segít kihozni hősünkből a legjobbat, aki végül rá is talál önmagára, rájön, hogy végig rossz nőért tepert, és ahogy a mesékben lenni szokott, csellel ugyan, de a főgonoszt is legyőzi.
Igazából, jó volna egy valódi szakember véleményét meghallgatni ebből a szemszögből, mert biztos nagyon sok érdekes tanulságot le tudna vonni. Így viszont nektek kell ezeket megtenni. : )

Sem kritikus, sem lélekdoki nem vagyok, hogy most végigelemezzem, a történet során milyen folyamatokon megy keresztül Albert, és igazából a film sem erre fekteti a hangsúlyt. Ez csak egy olyan mögöttes tartalom, belelátás, ha úgy tetszik, de remélem, rajtam kívül más is észrevette ezeket azért. Mindenesetre mindenkinek ajánlom ezt a filmet, az alpári humort ugyan el kell tudni viselni, de úgy hiszem, ez egy tipikus Transformers sztori (nem Michael Bay-i értelemben): Belül sokkal több van, mint ami elsőre látszik!


Amúgy, ez milyen király zene már? Ha másért nem, hát már ezért is érdemes megnézni! : D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése